Warsztaty kulinarne w Szkole Podstawowej im. Hansa Christiana Andersena w Bolechowie-Osiedlu
26 października 2018 r. w II klasie zostały przeprowadzone integracyjne warsztaty kulinarne pod hasłem „Surówkowy bal.”
W ramach zajęć edukacyjnych do bloku tematycznego „Smacznie, zdrowo, kolorowo” omawiany był temat „Przetwory”. Uczniowie bardzo sumiennie wywiązali się ze swoich zadań. Zdobyli dużo wiadomości na temat witamin oraz sposobów przetwarzania i przechowywania warzyw i owoców na zimę.
Każde dziecko podczas warsztatów wykonało z opiekunem swoją surówkę z ukiszonej wcześniej w klasie kapusty. Podczas warsztatów wykonano również soki z warzyw i owoców. Dzieci z opiekunami byli doskonale przygotowani do pracy. Nie zapomniano o fartuszkach i chusteczkach na głowę. Oczywiście nie obyło się bez degustacji wcześniej przygotowanych surówek i soków.
Warsztaty zakończyły się prezentacją i podsumowaniem pracy nad projektem.
Rodzice mogli obejrzeć film na tablicy interaktywnej, przedstawiający kiszenie kapusty przez dzieci. Film ten został nagrany przez uczniów.
Prezentację uświetniły piosenki, wiersze oraz teatrzyk kukiełkowy do wiersza Juliana Tuwima „Na straganie”.
Uczniowie klasy II chętnie zaprezentowali podsumowanie projektu swoim młodszym kolegom i koleżankom z klasy I. Mali goście bardzo byli zainteresowani tym co widzieli i słyszeli. Chętnie próbowali przygotowane soki warzywno-owocowe.
Warsztaty spotkały się z wielką aprobatą dorosłych i dzieci.
Arleta Nowak – wychowawca klasy II